Ervaring Medendo Workspace: Forta Volwassenen
Forta is een schoolvoorbeeld hoe je AI moet opschalen binnen de GGZ.
Forta Volwassenen is een gespecialiseerde aanbieder van geestelijke gezondheidszorg (GGZ) voor volwassenen. Met een team van ervaren professionals biedt Forta zowel basis- als specialistische GGZ, gericht op het effectief behandelen van psychische klachten.
Onlangs is Forta gestart met het opschalen van de Medendo Workspace. Ontzettend mooi om te zien hoe zij met een gefaseerde aanpak het gebruik van de workspace snel implementeren binnen de organisatie.
Dit doen ze onder andere met ‘e-health experts’ die binnen elk team een train-de-trainer methode hanteren, wat zorgt voor een soepele en succesvolle uitrol. Op deze manier worden alle behandelaren gemakkelijk meegenomen in het gebruik en de toekomstige ontwikkelingen van de app.
Ingrid van Hengel, GZ-psycholoog en E-health coördinator bij Forta, deelt haar ervaring over de voordelen die zij binnen de organisatie ervaren bij het gebruiken van de app.
Hoe verliep het rapporteren voordat je de Medendo Workspace gebruikte?
Voorheen schreef of typte ik mee tijdens intakes om later een volledig verslag te kunnen maken. Door de tijdsdruk lag de focus vaak meer op de inhoud dan op een verzorgde formulering. In verslagen van anderen zag ik regelmatig typefouten en kromme zinnen. Ook tijdens sessies maakte ik aantekeningen om later in het EPD te verwerken, maar als dat niet direct kon, was ik afhankelijk van mijn notities. Dit bracht het risico met zich mee dat details verloren gingen.
Wat is er voor jou veranderd in vergelijking met je oude werkwijze?
Nu ik niet meer alles handmatig hoef vast te leggen, kan ik mijn aandacht volledig richten op de cliënt en de interventies. Alleen belangrijke punten, zoals letterlijke disfunctionele gedachten bij cognitieve gedragstherapie, noteer ik nog zelf. Een groot voordeel is de extra tijd die ik overhoud—zowel voor voorbereiding op de volgende sessie als voor een kopje koffie!
Heb je het gevoel dat de Medendo Workspace werkplezier of werklast heeft beïnvloed?
Absoluut! Ik heb onder collega’s nagevraagd of zij een afname in werkdruk ervaren door Medendo, en veruit de meesten bevestigen dit. Zelf merk ik ook dat mijn werk efficiënter verloopt en de verslaglegging minder belastend is.
Zijn er functies die je verrassend of bijzonder handig vind?
Wat me het meest verraste, is de nauwkeurigheid en de manier waarop Medendo verslagen helder en goed geformuleerd opstelt. Daarnaast is het erg prettig dat digitaal te gebruiken is dankzij de online functionaliteit.
Wat zijn volgens jou de belangrijkste voordelen die je merkt bij het gebruiken van de app?
De grootste winst is tijd en aandacht voor de cliënt. In sessies zijn er veel zaken die aandacht vragen: de gespreksinhoud, observaties, overdracht en tegenoverdracht, therapeutische interventie, behandeldoelen en beschikbare tijd. Nu hoef ik me nauwelijks nog bezig te houden met verslaglegging, waardoor ik me volledig op het gesprek kan concentreren.
Hoe eenvoudig vond je het om de Medendo Workspace in gebruik te nemen?
De tool is zeer gebruiksvriendelijk en wordt met elke update nog beter. In trainingen voor behandelaren merken we dat de technische kant snel onder de knie is.
Zou je Medendo Workspace aanraden?
Zeker! Uit intern onderzoek naar spraakgestuurde verslaglegging kwam Medendo als beste naar voren, niet alleen door de koppeling met ons EPD, maar ook door de goede gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit.
Om Medendo breed binnen Forta Volwassenen te implementeren, hanteren we een gefaseerde aanpak. Momenteel draait een pilot binnen de Digitale Poli om templates en workflows te optimaliseren. Binnenkort starten ‘e-health experts’ in elk team met een train-de-trainer methode. Zo zorgen we voor een soepele en succesvolle uitrol, waarbij alle behandelaren gemakkelijk meegenomen kunnen worden in de toekomstige ontwikkelingen van Medendo.