Wachtlijsten in de GGZ verminderen dankzij kunstmatige intelligentie?

Jaarlijks doen in Nederland meer dan 1,3 miljoen mensen een beroep op de geestelijke gezondheidszorg. 

Terwijl we de vraag en de wachtlijsten zien oplopen, stijgt het aantal beschikbare werknemers en het budget binnen de zorg niet evenredig mee. Een inmiddels bekende en verontrustende ontwikkeling. 

Door de toenemende behoefte aan psychische zorg levert verslaglegging steeds meer werkdruk op. In de GGZ is het opbouwen van een uitgebreid en correct medisch dossier nou eenmaal essentieel. 

Veel ggz-professionals besteden dagelijks 2 tot 3 uur aan het opstellen van verslagen en behandelplannen. Dat is nog los van het schrijven van verwijsbrieven, rapporten, het beantwoorden van brieven van de huisarts en heel belangrijk in de zorg: corresponderen met andere betrokken professionals in de zorgketen.

Digitale transformatie en het inzetten van ondersteunende hulpmiddelen zoals de Medendo Assistent worden steeds belangrijker en urgenter. 

Dankzij spraakgestuurd rapporteren van de Medendo Assistent kunnen behandelaars sneller verslagen maken en informatie rechtstreeks in de EPD-systemen invoeren, waardoor ze waardevolle tijd besparen. Simpelweg door alleen hun stem te gebruiken. 

Stel je dit eens voor: een gemiddeld intakegesprek met verslaglegging binnen de GGZ duurt al snel zo’n 2 uur. Per dag kan een behandelaar gemiddeld 4 cliënten helpen. Met behulp van de Medendo Assistent kan de verslaglegging naar 15 minuten worden teruggebracht.

 Dat betekent dat de behandelaar nu per dag meer cliënten kan helpen en op deze manier ook de enorme wachtlijsten sneller gereduceerd kunnen worden. En het maakt het werk ook nog leuker!

Benieuwd naar de Medendo Assistent? Neem contact met ons op voor meer informatie en een demo. Of bekijk alvast alle voordelen op medendo.com. 

Vorige
Vorige

Patiëntervaring verbeteren met AI?

Volgende
Volgende

Concrete toepassing van AI in de GGZ