Is ChatGPT straks een digitale co-therapeut?

Kunstmatige intelligentie (AI) revolutioneert elke sector en de gezondheidszorg is geen uitzondering. 

De impact van innovaties als ChatGPT op de gezondheidszorg is diepgaand. Door gebruik te maken van geavanceerde AI biedt ChatGPT onder andere oplossingen voor nauwkeurige diagnoses, spraakgestuurd rapporteren, gepersonaliseerde patiëntenzorg en ondersteuning bij medische educatie en klinische besluitvorming.

Zo kan het bijvoorbeeld ook gaan helpen bij het verminderen van wachttijden. Denk maar eens aan de enorme en toenemende wachttijden bij de GGZ. 

Kunstmatige intelligentie die de arts gaat vervangen is best wel een rare gedachte, want we willen toch graag menselijk contact. 

In eerste instantie lijkt een ChatGPT-achtige oplossing voor psychische problemen zelfs helemaal niet aan de orde, want zo’n tool heeft toch geen empathie en per definitie geen emotie? 

Desondanks biedt ChatGPT volgens experts wel degelijk mogelijkheden. Zo wordt bijvoorbeeld uitgebreid onderzocht wat medische chatbots, die ontwikkeld worden door Google en Deepmind, kunnen betekenen voor de gezondheidszorg. 

Zo’n chatbot kan in de praktijk bijvoorbeeld mensen met mentale problemen tijdelijk ondersteunen en doordachte, relevante antwoorden geven. Dit zou een tussenoplossing kunnen bieden, waardoor mensen wel gehoord worden en alvast hulp kunnen krijgen.

De chatbot kan hierdoor ook een deel van de triage-zorg wegnemen door een eerste analyse uit te voeren en symptomen van psychische aandoeningen te identificeren en herkennen. Dit kan uiteindelijk zorgen voor een vermindering van de wachttijden, terwijl de mogelijke patiënt in de tussentijd al contact heeft.

Zal dit de arts op termijn volledig vervangen? Waarschijnlijk niet. 

Maar de vraag is niet meer of AI een rol zal spelen binnen bijvoorbeeld de GGZ, maar hoe deze technologische kracht op een slimme, verantwoorde en effectieve manier kan worden aangewend om het welzijn van de patiënt te verbeteren.

Ben jij zorgverlener en ben je benieuwd naar de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie binnen de zorg?

Neem contact met ons op of bekijk onze website medendo.com voor meer informatie.

Vorige
Vorige

Tijdwinst van 30-50% met spraakgestuurd rapporteren?

Volgende
Volgende

Gaat AI jou vervangen?